Ovo su znakovi tumora na mozgu Voje Brajovića: Prvo osetio da mu trne ruka, a onda se javili i ovi simptomi
Voja Brajović, Foto: Marina Lopičić

OPERISAO

Ovo su znakovi tumora na mozgu Voje Brajovića: Prvo osetio da mu trne ruka, a onda se javili i ovi simptomi

Sve je počelo od trnjenja ruke, a onda je usledila dijagnoza

Objavljeno:

Voja Brajović je pre dvadeset godina imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Naime, on je operisao tumor na mozgu i to nakon što je odigrao predstavu.

Borba za život počela je kada je osetio da mu povremeno trne ruka. Prvo je to pokušao da ignoriše i pripiše premoru ili da poveže sa nekim drugim simptomima. Međutim, ubrzo je počeo da se javlja bol, a onda su simptomi postali učestali. Brajović je posetio lekara.

Rezultati su pokazali da ima tumor na mozgu. Ono što je bilo olakšavajuće kod ove teške dijagnoze, to je da je bolest otkrivena na samom početku, te da nije pokazivala znake ozbiljne progresije. Po mišljenju stručnjaka, jedna hirurška intervencija bila je dovoljna za potpuno izlečenje. Pauzu između brojnih predstava u kojima je igrao kako bi se podvrgao preporučenoj terapiji, odnosno intervenciji.

1 / 6 Foto: A.H./ATAImages

Voja se javio na vreme, te je oporavak tekao odlično i brzo se vratio poslu koji mu je mnogo toga pružio.

Šta je tumor mozga?

Mozak i kičmena moždina čine centralni nervni sistem. Tumor mozga može nastati u centralnom nervnom sistemu ili se može tu raširiti, tj. metastazirati. Primarni tumori mozga su tumori koji nastaju od moždanih ćelija. Nisu svi primarni tumori isti. Oni se mogu podeliti u dve grupe:

• Benigni tumori nisu kanceri. Oni rastu sporo i bolje reaguju na hirurške i druge tretmana. Međutim, i benigni tumor na mozgu može oštetiti normalno moždano tkivo i izazvati ozbiljne probleme.

• Maligni tumori su, po definiciji, agresivniji. Rastu brže i agresivnije napadaju lokalna tkiva. Maligni primarni tumor mozga je češći od benignih primarnih tumora mozga. Kada rak nastane na drugom mestu u telu i metastazira na mozgu, onda nastaje sekundarni tumor mozga ili moždane metastaze.

Faktori rizika

Faktori rizika za nastanak raka mozga variraju. Uzrok je i dalje uglavnom nepoznat. Iako neke genetske predispozicije i uticaj životne sredine mogu doprineti razvoju ove vrste raka, faktori rizka nisu najbolje definisani, ali mogu biti neki od sledećih:

• Pol – neke vrste raka su češće kod žena, a neke kod muškaraca. • Starost – učestalost oboljevanja raste sa godinama. • Ugrožen imuni sistem • Izloženost industrijskim hemikalijama • Prethodna radijacija, tj. zračenje.

04:41

ANJA JE PRIMETILA NEOBIČNE SIMPTOME, ISPOSTAVILO SE DA IMA MALIGNI TUMOR: Povraćala sam, smršala čak 15 kila, a onda se DESILO OVO

(Espreso/srbija danas/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.